راه حل هایی ساده برای پیشگیری از آنفولانزا :
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که بخشهای بالایی مجراهای تنفسی را درگیر میکند. این بیماری بهناگاه رخ میدهد و نشانههایی مانند تب، کوفتگی و درد در بدن، سر درد، خستگی، از دست دادن اشتها، سرفهی خشک و گلوی دردناک یا خشک را بروز میدهد. انفولانزا با سرماخوردگی تفاوت دارد؛ به طور معمول نشانههای آنفولانزا شدیدتر است و بیمار اغلب نسبت به سرماخوردگی زمان بیشتری از کار و مدرسه بازمیماند.
آیا میدانید که راههایی بسیار ساده، کاربردی و طبیعی برای افزایش قدرت بدن در برابر عوامل بیمازیزا وجود دارد و کافی است که کمی سبک زندگی و خورد و خوراکمان را برای این منظور تغییر دهیم؟ اگر نمیدانید یا دوست دارید بدانید که این تغییرات را از کجا و چطور شروع کنید، بهتر است با صفحه تندرستی امروز همراه باشید.
معمولا فرارسیدن فصل پاییز با شیوع ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی همراه است.
چرا؟ چون هم ازدحام جمعیت در مکانهای عمومی مانند مدرسهها، دانشگاهها و مهدهای کودک بیشتر میشود و هم بیشتر ما برای در امان ماندن از باد بهاصطلاح پاییزی، تمام در و پنجرهها را میبندیم و به این ترتیب، شرایط مناسب را برای تکثیر و انتشار عوامل ویروسی و عفونی بیماریزا فراهم میکنیم. حالا در این میان، آنهایی برندهاند و از شر بیماریهای سخت و مداوم در فصلهای سرد سال در امان میمانند که سیستم ایمنی یا قدرت دفاعی بدنشان بالاتر از بقیه باشد.
دوستدار قارچ باشید
قارچ از گذشتههای بسیار دور در طب سنتی و نوین بهعنوان نوعی خوراکی برای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن مطرح بوده است. پژوهشگران دریافتهاند که ترکیبات موجود در قارچ میتوانند باعث افزایش تولید و بهبود عملکرد گلبولهای سفید خون در برابر عوامل مهاجم و بیماریزا شوند. از این رو، مصرف قارچ برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا یا تسریع روند درمان آنها توصیه میشود. قارچ را میتوان بهصورت خام یا پخته مصرف کرد اما پختن آن باعث هضم بهتر پروتئینهای موجود در بافتش میشود. بنابراین بهتر است انواع قارچ را قبل از مصرف، حرارت مختصر و ملایمی بدهید.
از سوپ مرغ غافل نشوید
خیلی از ما دوست داریم که در روزهای سرد پاییزی و زمستانی، تجربه روزانه مصرف سوپهای گرم را داشته باشیم. سوپ مرغ، بهترین گزینه است. بد نیست بدانید که آمینو اسیدی بهنام سیستئین هنگام پخت گوشت مرغ از آن آزاد میشود و همین مسئله میتواند باعث افزایش ارزش تغذیهای سوپ و بالا رفتن قدرت سیستم ایمنی بدن شود. اگر میخواهید قدرت سیستم ایمنی بدن خود و فرزندتان را بهصورت طبیعی بیش از پیش بالا ببرید و ریزمغذیهای بیشتری هم به بدنتان برسانید، کمی سیر، پیاز، جعفری و جو دوسر را به سوپتان اضافه کنید. با ترکیب این مواد با هم و پختن یک سوپ ساده شما میتوانید نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای فصل پاییز و زمستان و تقویت جسمی اعضای خانواده خود داشته باشید.
از بوی سیر نترسید
خیلیها از ترس بوی سیر، دور مصرف آن را خط میکشند درصورتی که این سبزی ریشهای پرخاصیت، حاوی مادهای بهنام آلیسین است که میتواند بهخوبی با عفونتهای باکتریایی در بدن بجنگد. آن گروه از افرادی که عادت به مصرف مداوم سیر دارند، دوسوم کمتر از افرادی که سیر نمیخورند، به بیماریهای عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا مبتلا میشوند. بهعلاوه، مصرف مداوم سیر میتواند بهشدت باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن در برابر عوامل بیماریزای ویروسی شود. پس از همین روزهای اول پاییز شروع کرده و در غذاهای خود از سیر استفاده کنید.
دور سیگار و قلیان را خط بکشید
انواع ترکیبات شیمیایی موجود در تنباکوی سیگار و قلیان، میتوانند بهسادگی باعث ایجاد اختلال در عملکرد سیستم دفاعی بدن شوند و با کاهش قدرت دفاعی بدن، امکان ابتلا به بیماریهای ویروسی را به راحتی فراهم کنند. از این رو، توصیه میشود که بهعنوان بزرگترین قدم در راه اصلاح سبک زندگی و افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن برای پیشگیری از بیمار شدن، از همین امروز دور سیگار و قلیان را خط بکشید.
به اندازه کافی بخوابید
شبهای پاییزی، شبهایی طولانی هستند و شما میتوانید طوری برای زندگیتان برنامهریزی کنید که خواب کافی داشته باشید. خواب کافی باعث کاهش استرسهای روزانه و افزایش سطح هورمون کورتیزول در بدن میشود. با افزایش کورتیزول، قدرت سیستم دفاعی بدن هم بالاتر میرود و به این ترتیب، بدن در برابر عوامل بیماریزا بهخوبی مقاوم میشود. متأسفانه امروزه مردم خیلی به خواب شب اهمیت نمیدهند و نیمههای شب تصمیم میگیرند که بخوابند. این کار علاوه بر همه آسیبهای روحی و روانی که در پی دارد، میتواند موجب ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن شود.
ماهی، بهترین است
گوشت ماهی حاوی نوعی ماده معدنی بسیار مغذی به نام سلنیوم است که میتواند باعث افزایش تولید سیتوکین توسط گلبولهای سفید خونی شود. سیتوکین، پروتئینی است که میتواند به دفع ویروسهای عامل ابتلا به آنفلوآنزا در بدن کمک کند و باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن شود. بهعلاوه، ماهیهای چرب مانند سالمون، قزلآلا، کیلکا و ساردین، حاوی مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا۳ هستند و میتوانند با قویتر کردن سیستم دفاعی بدن، باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا شوند.
گوشت قرمز بدون چربی را هم فراموش نکنید
یکی از عوامل مؤثر در کاهش قدرت سیستم ایمنی در بدن افراد گیاهخوار، کاهش سطح «روی» بدن آنهاست. کمبود روی با تضعیف قدرت دفاعی بدن، منجر به افزایش شانس ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی میشود. حتی کمبود «روی» در حد متوسط هم احتمال ابتلای فرد به بیماریهای عفونی را تاحد قابل توجهی افزایش میدهد. عنصر «روی» برای تولید گلبولهای سفید بدن و بالا بردن قدرت سیستم دفاعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و از این رو، متخصصان تأکید بر مصرف انواع گوشت و خوراکیهایی با منابع حیوانی برای تأمین روی کافی در بدن دارند. بد نیست بدانید که مصرف حدود ۹۰گرم گوشت قرمز بدون چربی در طول روز میتواند ۳۰درصد از نیاز بدن به «روی» را تأمین کند. ماست، شیر، غلات سبوسدار، گوشت ماکیان، مغزها و گوشت ماهی از دیگر منابع خوب دریافت «روی» محسوب میشوند.
هر روز پیاز و پرتقال بخورید
یکی از سادهترین راههای افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، مصرف خوراکیهای حاوی ویتامین C است. ویتامین C جزو قویترین آنتیاکسیدانهاست که با افزایش چشمگیر قدرت سیستم ایمنی بدن، جلوی ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی را تا حد قابلقبولی میگیرد. مهمترین منابع ویتامین C، خوراکیهایی مانند پرتقال، گریپفروت، لیموترش، پیاز خام، فلفل دلمهای و فلفلهای سبز و تند هستند. از آنجا که پاییز و زمستان فصل برداشت انواع مرکبات است، بنابراین توصیه میشود که روزانه یکیدو عدد پرتقال یا یک لیوان آب مرکبات را در برنامه غذایی خود داشته باشید و حتما با تمام وعدههای غذایی خود، پیاز و فلفل دلمهای خام بخورید.
خانواده جو را دستکم نگیرید
جو کامل و جو دوسر جزو غلات حاوی بتاگلوکان هستند. محققان میگویند که بتاگلوکان، نوعی فیبر غذایی و آنتیاکسیدان است که بهعنوان یک عامل ضدمیکروبی در بدن عمل میکند و باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن میشود. از این رو، افرادی که بهصورت منظم غلات حاوی جو و جو دوسر را در برنامه غذایی خود دارند، کمتر از دیگران بیمار میشوند، زخمهایشان زودتر خوب میشود و اگر دچار بیماریهای عفونی شوند، قدرت عمل داروهای آنتیبیوتیکی در بدن آنها افزایش مییابد و درنتیجه، زودتر از حد معمول به بهبودی کامل میرسند. به این ترتیب، پیشنهاد ما به شما این است که در روزهای پاییزی و زمستانی نان جو یا آش و سوپ جو مصرف کنید.
سیبزمینی شیرین را هم در سبد غذاییتان بگنجانید
بیشتر ما فکرش را هم نمیکنیم که داشتن پوستی سالم میتواند در افزایش قدرت سیستم دفاعی بدنمان نقش داشته باشد اما بهتر است بدانید که پوست سالم بهعنوان نخستین سد دفاعی بدن از ورود عوامل باکتریایی و ویروسی بیماریزا به بدن جلوگیری میکند. همه ما برای داشتن پوستی سالم و قوی، به مقادیر مناسبی از ویتامینA نیاز داریم. ویتامینA به تولید بافتهای به هم پیوسته در سطح پوست کمک بزرگی میکند و به این ترتیب، باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در مراحل بعدی مبارزه با عوامل بیماریزا میشود. یکی از بهترین راههای افزایش سطح ویتامین A در بدن، مصرف خوراکیهای حاوی بتاکاروتن است. این ماده در بدن تبدیل به ویتامینA میشود. سیبزمینی شیرین، بهترین منبع دریافت ویتامین A از بتاکاروتن بهحساب میآید. هویج، طالبی و کدو تنبل هم از دیگر منابع خوب بتاکاروتن هستند.
چای بنوشید
یک خبر خوب برای طرفداران چای اینکه بدن افرادی که روزانه ۵فنجان یا حدود ۵/۲ لیوان چای سبز یا سیاه تازهدم و رقیق مینوشند، در برابر عوامل بیماریزا مقاومتر از بدن افرادی است که به نوشیدن سایر نوشیدنیهای گرم عادت دارند. التیانین، نوعی آمینواسید مفید موجود در چای سبز و سیاه است که میتواند با افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، تاحد زیادی باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی در فصل پاییز و زمستان شود. البته، متخصصان توصیه میکنند که برای بهرهمند شدن از خواص چای، آن را حدود ۱۵تا ۲۰دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور دم بندازید و تا ۳۰دقیقه پس از دم کشیدن هم چای را مصرف کنید.
منبع : همشهری آنلاین