آب گوجه فرنگی و خواص معجزه آسای آن :
گوجه فرنگى ابتدا به عنوان گیاه زینتى در باغچه ها مورد استفاده قرار گرفت وبه نام سیب طلایى یا سیب عشق معروف شد. مصرف گوجه فرنگى به عنوان نوعى سبزى ازقرن نوزدهم میلادى به بعد شروع شد و بعد از جنگ جهانى اول به تدریج بر مصرف آن اضافه شد، طورى که امروزه به صورت خام و پخته یا به صورت سس و رب موارد استعمال زیادى دارد.
ترکیبات شیمیایی
بررسی ترکیبات و مواد موجود در گوجه فرنگی نشان می دهد که درمیوه ی گوجه فرنگی رسیده، گلوکز، فروکتوز، ساکاروز و تقریبا تمام آمینواسیدهای اصلی به استثناء تریپتوفان وجود دارد.
اسید آلی اصلی و عمده ی موجود در گوجه فرنگی، اسید سیتریک است. اسیدیته ی میوه به تدریج از مرحله ی سبزی به طرف قرمز شدن افزایش می یابد و حداکثر آن، موقعی است که قرمز شدن و رنگ عوض کردن آن آغاز می گردد و پس از آن رو به کاهش می گذارد. ماده ی رنگی اصلی و عمده ی گوجه فرنگی کاروتنوئید، بتاکاروتن و لیکوپن می باشد. حداکثر مقدارکاروتنوئیدها در حالتی است که گوجه فرنگی در زیر تابش مستقیم نور رشد می کند.
حذف گوجه فرنگی از رژیم غذایی موجب افزایش ماده ای به نام N- تلوپپتید در خون می شود.تحقیقات انجام شده توسط متخصصین تغذیه نشان داد که آب گوجه فرنگی برای حفظ تراکم و سلامت بافت استخوان فواید قابل ملاحظه ای دارد.
گوجه فرنگی سرشار از ویتامینهای آ، ب ۱، ب ۲، ث و مواد معدنی ازجمله کلسیم،فسفر،سدیم،پتاسیم،منیزیم،آهن،مس،روی،ارسنیک و کبالت است.
۱۰۰ گرم گوجه فرنگی خام حاوی ۲۰ کالری انرژی، یک گرم پروتئین، ۱۱ میلیگرم کلسیم، ۶/۰ میلیگرم آهن، ۱۱۰۰واحد بینالمللی ویتامین آ، ۳/۰ گرم چربی، ۰۶/۰ میلیگرم ویتامین ب ۱، ۰۴/۰ میلیگرم ویتامین ب ۲ و ۲۳ میلیگرم ویتامین ث است.
در گوجه فرنگی رسیده،تقریبا تمام آمینو اسیدهای اصلی به استثنای تریپتوفان وجود دارد.قند موجود در گوجه فرنگی رسیده،گلوکز فروکتوز و ساکاروز است که البته میزان آن اندک است.رنگدانه اصلی گوجهفرنگی لیکوپن بوده که سبب رنگ قرمز آن میشود.
گوجه فرنگی,فواید آب گوجه فرنگی,خواص گوجه فرنگی
پوست گوجه فرنگی حاوی مقادیر فراوانی از کاروتینوئیدها بوده که به وسیله سلولهای روده انسان جذب میشود.بنابراین اغلب توصیه میشود که این سبزی خوش طعم را همراه با پوست میل کنید.گوجه فرنگی به علت دارا بودن مواد مغذی زیاد و کالری پایین،یکی از پایههای اصلی رژیمهای غذایی است.
۱۰ نکته
۱-میوه نارس گوجه فرنگی سمی است و باید از خوردن آن پرهیز کرد.در گوجه فرنگی سبز و نارس مادهای سمّی به نام سولانین وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت شده و ایجاد دل پیچه،اسهال و باز شدن مردمک چشم میشود.
۲-در چین از جوشانده ریشه،شاخهها و برگهای مسن گوجه فرنگی برای رفع دندان درد استفاده میشود و خود گیاه نیز خاصیت حشرهکش دارد.
۳- لیکوپن موجود در گوجهفرنگی،نوعی آنتیاکسیدان است که مانع ایجاد کلسترول بد خون میشود و به همین دلیل از بروز حملات و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.توجه داشته باشید مصرف گوجهفرنگی پخته،موجب جذب لیکوپن بیشتری در بدن میشود.
۴- گوجه فرنگی حاوی انواع ویتامینهای گروه ب است،به همین دلیل داروی مناسبی برای رفع عصبانیتهای افراد است.مصرف مداوم گوجه فرنگی همراه با غذا و به صورت سالاد، سیستم عصبی بدن را تقویت کرده و آرامش را به همراه خواهد آورد.
۵- گوجهفرنگی یکی از مهمترین منابع ویتامین آ است.به همین دلیل درتقویت بینایی،تقویت و سلامتی پوست و مخاط ها و رشد استخوانها مفید است.
۶- گوجهفرنگی به دلیل داشتن ویتامینهای ث و آ فراوان دستگاه ایمنی بدن را تقویت کرده و بدن را در برابر امراض وبیماریهای عفونی مقاوم میسازد.
۷- اگر پوست شما کک و مک دارد،هر روز آن را با آب گوجه فرنگی تمیز کنید،کمکم کک و مکها را از بین میبرد.
۸- گوجه فرنگی ورم مفاصل را برطرف میکند و برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم مفید است.
۹- گوجه فرنگی به دلیل نداشتن سدیم و قند،غذای مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت و فشار خون است.
۱۰- توجه داشته باشید خوردن گوجه فرنگی،برای بعضی بیمارانی که دچار حساسیت یا آلرژی (خارش بدن،قرمز شدن پوست،آسم،کهیر و…) هستند،ضرر دارد.
محققان معتقدند نوشیدن ۲ لیوان آب گوجه فرنگی در روز، استخوان ها را تقویت نموده و از پوکی استخوان پیشگیری می کند.
برای انجام این پژوهش که در دانشگاه تورنتو، کانادا انجام شد، ۶۰ زن یائسه ۵۰ تا ۶۰ ساله انتخاب شدند و از آنها خواسته شد که گوجه فرنگی و فرآورده های آن را به مدت یک ماه به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنند.
پس از طی این دوره، آزمایشات بیوشیمیایی نشان دادند که حذف گوجه فرنگی از رژیم غذایی موجب افزایش ماده ای به نام N- تلوپپتید در خون می شود. این ترکیب، شاخص سلامت استخوان است و زمانی سطح آن در خون و یا ادرار بالا می رود که تحلیل بافت استخوانی وجود داشته باشد.
در بخش دیگر مطالعات مشخص شد که مصرف مداوم گوجه فرنگی موجب کاهش N- تلوپپتید در خون و در حقیقت کاهش خطر تحلیل استخوانی و پیشگیری از پوکی استخوان می شود.
محققان اثر گوجه فرنگی بر بافت استخوانی را به رنگدانه قرمز رنگ آن یعنی لیکوپن نسبت می دهند.از مدت ها پیش نقش لیکوپن به عنوان یک آنتی اکسیدان در پیشگیری از سرطان پروستات و همچنین حفظ سلامت قلب به اثبات رسیده بود.
منبع : سیمرغ و جام جم آنلاین