همه در هم

خواص درمانی و خوراکی بامیه

خواص درمانی و خوراکی بامیه

خواص درمانی و خوراکی بامیه

خواص درمانی و خوراکی بامیه :

بامیه با نام علمی Hibiscus به خانواده پنیرک یا Malvaceae تعلق دارد. میوه بامیه، شامل غلاف گوشتی است که دارای مقطعی ۵ یا ۶ ضلعی بوده که از قاعده به طرف رأس به تدریج باریک و نوک تیز می‌شود.

طول میوه به ۳ تا ۷ سانتیمتر می‌رسد.درون میوه در چند ردیف،‌ دانه‌های سفید رنگ و نرمی قرار دارد که پس از رسیدن به رنگ سبز کم‌رنگ تغییر یافته و سفت می‌شوند.بامیه با داشتن مواد مغذی با ارزشی مانند ویتامین‌های C ,A و گروه B از جمله: اسیدفولیک B5، B2، B6 و عناصری از قبیل: منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر و پتاسیم، فیبر و ماده لزج، اثرات مثبت فراوانی بر سلامت انسان دارد. این گیاه از نظر اقتصادی نیز ارزان و در دسترس همه افراد است.

خواص درمانی:

بامیه از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است.

– یامیه یک سبزی لذیذ و مقوی است.
– جوشانده ی بامیه تقویت کننده و نرم کننده ی پوست است.
– بامیه ادرارآور است.
– بامیه درمان کننده ی سوزش و درد در مجاری ادرار است.
– لعاب حال از جوشاندن میوه یا تخم بامیه نرم کننده و برای درمان سوزاک به کار می رود.
– تخم بامیه محرک قلب و ضد اسپاسم است.
– تخم بامیه عرق آور است.
– برای اسان زایمان کردن به زن حامله قبل از زایمان بامیه می دهند.
– از بامیه ضماد تهیه کنید و روی زخم بگذارید آن را التیام می دهد.
– در قدیم از جوشانده ی بامیه برای درمان بیماری سفلیس استفاده می کردند.
– بامیه را بجوشانید کمی شکر بیا عسل به آن اضافه کنید این شربت برای درمان زخم گلو و گرفتگی صدا مفید است.
– بامیه بهترین داروی مرض قند است زیرا لوزالمعده را فعال می کند.
– بامیه را باید در ظروف چینی یا شیشه ای پخت زیرا پختن آن در ظروف مسی و آهنی باعث تغیییر رنگ آن می شود.
– بامیه بدن را قلیایی می کند.
– اگر ناراحتی روده یا معده دارید بامیه بخوریدآن را درمان می کند.
– خوردن بامیه زخم معده را درمان می کند.
– استفاده از بامیه مفاصل را نرم می کند و از رماتیسم و آرتروز جلوگیری می کند.

مفید برای دیابتی‌ها

فیبر موجود در بامیه، نمایه گلایسمی پایینی به آن می‌دهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمی‌برد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک می‌کند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.

موسیلاژ یک نوع فیبر موجود در بامیه است که از طریق متصل شدن با نمک‌های صفراوی و اسیدهای چرب، موجب کاهش کلسترول و پروفایل لیپیدی خون می‌شود و برای بیماران قلبی و هایپرلیپیدمی توصیه می‌شود. اثر بامیه در کاهش کلسترول خون، یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است، زیرا مانند داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد.اسیدفولیک باعث کاهش هموسیستئین خون می‌شود.

افزایش این ماده از طریق انسداد رگ‌های خونی، یکی از عوامل خطرساز ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی است. همچنین می‌تواند در خون‌سازی موثر باشد.ویتامین C نیز یکی از آنتی‌اکسیدان‌های مهم است که کمبود آن می‌تواند باعث اختلال در جذب اسیدفولیک شود.در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماری‌های قلبی می‌شود.

دفع سموم

این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوق‌العاده‌ای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی می‌کند.

پیشگیری از یبوست

یکی از عوارض رژیم‌های کاهش وزن ابتلا به یبوست است که مصرف بامیه هم مانع یبوست می‌شود و هم به روند کاهش وزن کمک می‌کند.بسیاری از متخصصان معتقدند که بیشتر بیماری‌ها از روده آغاز می‌شوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماری‌هایی از قبیل: بواسیر و دیورتیکولیت را به شدت کاهش می‌دهد.

دیورتیکولیت، التهاب دیورتیکول‌ها (کیسه‌های گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ) است که در اثر تجمع باکتری‌ها و سایر محرک‌های داخل دیورتیکول‌ها ایجاد می‌شود و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب می‌شود. معمولاً برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه می‌شود که امکان دارد دیواره روده را حساس کند، ولی موسیلاژ موجود در بامیه این تأثیر را نداشته و خروج مدفوع را آسان می‌کند. بامیه به دلیل خاصیت لزج بودن و لغزندگی، یکی از ملین‌های بسیار مفید به‌شمار می‌آید.

مفید برای فشار خون بالا

مصرف بامیه به جهت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران مبتلا به فشارخون بالا می‌تواند اثر کمک‌کننده داشته باشد. همچنین می‌تواند برای پیشگیری از فشارخون بالای دوره بارداری (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی دوران بارداری مفید باشد.

نکته مهم

برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیم‌های هضمی آن، باید آن را خیلی کم بپزید، یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید، از مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده کنید.

مضرات بامیه:

بامیه به هیچ وجه مضر نیست ولی برای اشخاصی که سرد مزاج هستند مناسب نمی باشد و اگر این گونه اشخاص بخواهند بامیه بخورند بهتر است که آن را با ادویه ی گرم مانند دارچین یا زنجبیل میل کنند.

منبع : سلامت نیوز ، مردان پارس

همه درهم

خروج از نسخه موبایل