در مورد خواص لپه چه میدانید :
لپه دانههای جدا شده، پوست کنده و خشک شدهٔ گیاهانی چون نخود فرنگی با نام علمیPisum sativum و نام انگلیسی Split pea، نخود معمولی با نام علمی Cicer arietinum و نام انگلیسی Split chickpea و نخود کفتری با نام علمی Cajanus cajanو نام انگلیسی Split Pigeon-Pea هستند. لپه مختص نخود نیست و لپه ی عدس ، لپه ی لوبیا و لپه ی باقلا نیز وجود دارد . آنها در گونههای زرد و سبز وجود دارند. هر یک از بذور نخود ، عدس یا لوبیا پس از جداسازی از غلاف هایشان در آب خیسانده می شوند تا پوستشان برداشته شود . بعد از برداشت پوست بذور با فشار های مکانیکی به دو نیم تقسیم می شوند و سپس خشک می گردند . مدت زمان مورد نیاز برای بذر های دو نیم شده کمتر از انواعی است که سالم هستند .
ارزش غذایی
– ارزش غذایی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) لپه
– انرژی ۳۴۰ کیلو کالری (۱۴۳۰ کیلو ژول)
– کربوهیدرات ۶۰ گرم
– قند ۸ گرم
– فیبر رژیمی ۲۶ گرم
– چربی ۱ گرم
– پروتئین ۲۵ گرم
– تیامین (ویتامین ب ۱) ۰٫۷ میلی گرم ۵۴ ٪
– اسید پانتوتنیک (ب ۵) ۱٫۷ میلی گرم ۳۴ ٪
– فولات (ویتامین ب ۹)۲۷۴ میکروگرم ۶۹ ٪
– آهن ۴ میلی گرم ۳۲ ٪
میدانید که حبوبات ارزش غذایی بسیار بالایی دارند و مناسبترین جایگزین برای گوشت هستند زیرا علاوه بر پروتئین، مقداری نشاسته هم دارند .
بنابراین هم انرژی بدن را تامین میکنند و هم پروتئین مورد نیاز را به مصرفکننده میرسانند.
لپه منبع غنی فیبر هم هست و به همین دلیل برای پیشگیری از یبوست، کاهش کلسترول خون، تنظیم قندخون و کاهش بیماریهای قلبی – عروقی توصیه میشود.
عامل دیگری که باز هم لپه را در کاهش بیماریهای قلبی – عروقی و تنظیم فشارخون برجسته میسازد، وجود پتاسیم است. به طوری که هر واحد آن حدود ۷۱۰ میلیگرم پتاسیم دارد. در مقابل پتاسیم، مقدار سدیم لپه کم است و به همین خاطر به افراد فشار خونی خوردن آن توصیه میشود. لپه منبع خوب ویتامین ۱B، ۶B و اسیدفولیک نیز میباشد البته به شرطی که خیلی پخته نشود چون ویتامینهای گروه B در برابر حرارت ناپایدارند.
در ضمن، یکی از ویژگیهای بارز لپه در مقایسه با سایر حبوبات این است که سریع پخته میشود. لپه از نظر مواد معدنی منبع خوب آهن بوده و برای افرادی که کمخون هستند، ماده غذایی مناسبی به حساب میآید.
بهتر است لپه در برنامه غذایی هفتگی حداقل یکی، دو بار مصرف شود. البته لپه هم مانند سایر حبوبات نفاخ است اما چون پوست آن گرفته میشود به مراتب نفخش کمتر از سایر حبوبات بوده و خیلی نیاز به خیساندن ندارد اما افرادی که احساس میکنند با مصرف لپه دچار نفخ میشوند، بهتر است آن را خیسانده، آب آن را دور بریزند و بعد آن را به غذایشان اضافه کنند.
لطفا در مورد لپه باقالی هم توضیح بدید. ممنون میشم.