خواص دارویی و درمانی شلغم
شلغم گیاهی است به رنگ سبز و سفید و با برگهایی ناصاف و بریدگیهای زیاد. ریشهٔ آن غدّهای و به شکلهای گرد و یا دراز به رنگ سفید با لکههای بنفش میباشد. شلغم نه تنها از نظر داشتن ویتامین و خواص معدنیاش ارزندهاست، بلکه از حیث سایر ویژگیهای غیر غذایی هم سرآمد بوده و در زمره سبزیهای مهم شمرده میشود.
شلغم گیاهی بسیار مقوی و مغذی است که به دلیل دارا بودن قند گیاهی و املاح مفیدی مانند کلسیم و منیزیم، جزو مواد غذایی بسیار با ارزش محسوب میشود.
شلغم همچنین منبع غنی از فولیک اسید، اسید پانتوتنیک، ویتامینهای ث، ب و آ و همچنین املاح معدنی ضروری شامل فسفر، کلسیم، گوگرد، منیزیم و ید، مس است.
سایت تخصصی تغذیه تحت عنوان «اوری نوترینت» در مقاله جدیدی در این باره آورده است: شلغم یکی از پاک کنندهها و مواد خونساز مفید است و کلسیم و منیزیم موجود در آن نقش به سزایی در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای خطرناک مانند سرطان دارد.
اگر به ناراحتی معده مبتلا نیستید به یاد داشته باشید که خواص آب شلغم خام بیشتر از شلغم پخته است؛ به طور کلی آب شلغم، بدن را تمیز کرده و مواد سمی را از بدن خارج میسازد.
شلغم سرشار از ویتامین C است و بهتر است که شلغم بخارپز شود به دلیل این که ویتامین C بر اثر اکسیداسیون خیلی سریع از بین میرود.
با توجه به شروع شدن فصل سرما و لزوم دانستن اینکه استفاده از چه گیاهان برای جلوگیری از ابتلا به سرما خوردگی و یا در صورت ابتلا به این قبیل بیماریها مصرف آنها مفید می باشد از بخش گیاهان دارویی میوه جات و خوراکیهایی را به شما معرفی خواهیم کرد که هم با خواص آنها بیشتر آشنا شوید و هم از خواص اعجاب انگیز آنها استفاده کافی را برده و سلامتی را با مصرف گیاهان دارویی از آن خود نمایید.
شلغم؛ آنتی بیوتیک گیاهی
هر سال با آمدن فصل سرما، سرماخوردگی به بیماری رایج و فراگیری تبدیل می شود که تعداد قابل توجهی از مردم را مبتلا می کند. در این بین بیماران به ۳ دسته تقسیم می شوند: گروهی که سرماخوردگی را بیماری محسوب نکرده و در منزل به درمان خودسرانه آن با انواع داروها می پردازند، گروهی که به پزشک مراجعه می کنند و گروهی که از درمان های گیاهی برای سرماخوردگی استفاده می کنند. این در حالی است که تقریباً هر ۳ گروه نمی توانند به فواید شلغم در درمان و پیشگیری از سرماخوردگی بی توجه باشند. شلغم گیاهی است که از دیرباز در درمان سرماخوردگی کارایی داشته است.
علاوه بر اینکه می توان شکل پخته یا خام شلغم را در انواع سوپ ها و سالادها مصرف کرد یا اینکه آن را پخته و به طور جداگانه مصرف کرد، روش دیگری هم وجود دارد که در واقع با آن عصاره شلغم به دست می آید که در درمان سرفه و گلو درد و سرماخوردگی موثر است.
برای گرفتن عصاره شلغم می توان قسمت بالایی آن را برش داده و داخل آن را خالی کرد. سپس به داخل شلغم مقداری عسل یا شکر بمالید و بگذارید برای ۱۲ ساعت در یخچال بماند.
با این روش داخل شلغم از مایعی پر می شود که سرماخوردگی را درمان می کند و باید چند بار در طول روز مصرف شود.
خواص داروئی
شلغم از نظر پزشکی قدیم ایران گرم و تر است .خواص شلغم آنقدر زیاد است که میتوان گفت این گیاه برای هر دردی درمان است و اگر مردم میدانستند که این گیاه چقدر فایده دارد تمام باغچههای خانه خود را شلغم می کاشتند و هر روزه از آن استفاده میکردند.
-شلغم مهمترین گیاه ضد سرطان محسوب میشود تا جایی که حتی گسترش سرطان را متوقف میکند.
– شلغم مقوی است.
– شلغم اشتهاآور است.
– شلغم ضعف جنسی را درمان کرده و اسپرم را زیاد میکند.
– شلغم سرفه را تسکین میدهد.
– ترشی شلغم بهترین نوع ترشی است زیرا مقوی معده و رودهها و اشتها آور است.
– آب شلغم قند خون را پائین میآورد.
– تخم شلغم را اگر سرخ کرده و بخورید برای ضعف جنسی موثر است.
– اگر گلودرد دارید آب پخته شلغم را قرقره کنید.
– خوردن آب شلغم درمان کننده جوش صورت است.
– آنهایی که حافظه ضعیف دارند حتما باید شلغم بخورند زیرا ثابت شده است که شلغم حافظه را تقویت میکند.
– شلغم شبکوری را درمان میکند.
– شلغم بعلت داشتن ویتامین B1 علاج کم خونی است.
– شلغم برای رشد و نمو استخوانها مفید است بنابراین زنان باردار وشیرده حتما باید از آن استفاده کنند.
– زن حاملهای که در مدت بارداری شلغم خورده باشد بچه اش زودتر رشد کرده، زودتر حرف میزند و حتی زودتر راه میافتد و در مقابل امراض ،مقاومت بیشتری خواهد داشت.
– آنهایی که غده تیروئیدشان کم ترشح میکند باید حتما شلغم بخورند زیرا شلغم بعلت داشتن ید فراوان ترشحات غده تیروئید را تنظیم میکند.
– شلغم مهمترین گیاه ضدسرطان است و حتی گسترش سرطان را متوقف میکند.
– شلغم درمان بسیاری از بیماریهای پوستی است.
– شلغم پخته بهترین دارو برای برونشیت است.
– و بالاخره سعی کنید که در فصل زمستان برای پیشگیری از سرماخوردگی و بیماریهای تنفسی لااقل چند بار در هفته شلغم بخورید شلغم پخته بهترین صبحانه است. بدن را تمیز کرده و مواد سمی را ازبدن خارج میسازد. البته آب شلغم خام، خواص بیشتری از شلغم پخته دارد بشرطی که معده شما را ناراحت نکند.
– آب شلغم یا رنده شده آن همراه کمی فلفل سیاه برای دفع سنگ کلیه مفید است. (البته فقط برای سنگ های کوچک زیرا که حرکت سنگ های بزرگ ایجاد درد و خونریزی می کند و ابتدا باید با روشهایی سنگ ها کوچک شوند.)
– شلغم کاملا پخته که کاملا له شود و به شکل خمیر نرمی شود به شکل ضماد برای تسکین دردهای مفاصل مثل درد نقرس مفید است.
– طبیخ یا شربت (آب پخته آن همراه با هم وزنش شکر) کاملا پخته آن برای سرماخوردگی و دفع خلط سینه کاربرد دارد.
– برای پیشگیری از سرماخوردگی در کودکانی که زیاد سرما می خورند: مصرف روزانه ۲-۴ عدد از زمانی که شلغم وارد بازار می شود تا زمانی که در بازار وجود دارد توصیه می شود. البته این کودکان باید اصلاحات تغذیه ای دیگری نیز انجام دهند.
– ترشی و مربای شلغم تقویت کننده نیروی جنسی در زن و مرد می باشد.
شلغم خوب سه علامت دارد:
۱ – شلغم باید پر باشد، بنابراین اگر وسط آن شل باشد و با فشار انگشت فرو برود پلاسیده و مانده است و چنانچه پخته و مصرف شود در رودهها تولید نفخ میکند.
۲ – پوست خارجی شلغم باید براق و شفاف باشد.
۳ – شلغم باید سنگین باشد و وقتی وسط آن را بریدند درونش روشن و شفاف باشد.
همه درهم